Vyzkoušejte crinkles neboli popraskané cukroví


Základem úspěchu je u tohoto receptu použít dobrou 50% čokoládu. Nesáhněte po náhražkách označených „na vaření“, bývají nacpané rostlinnými tuky a crinkles se vám roztečou do placky. Nepoužívejte ani víceprocentní čokoládu. Jednak je to drahé a za druhé vám sušenky málo povolí a nebudou tak hezky rozpraskané.
Teď už do kuchyně.
Ingredience:
50 g másla
200 g čokolády s 50% kakaa
1/2 hrnku cukru krupice
2 vejce
1 vanilkový cukr
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
špetka soli
půl lžičky prášku do pečiva
cukr moučka na obalení
Postup:
Ve vodní lázni si rozpustím čokoládu a máslo a dobře promíchám, aby se mi hmota spojila. Vejce si vyšlehám s cukrem dokud směs nezesvětlá a nezvětší svůj objem. Cca 3-4 min. Mouku, sůl a prášek do pečiva promíchám. K našlehaným vajíčkům přidám vlažnou čokoládovou směs s máslem a nakonec vmíchám i moučnou směs. Důkladně promíchám a dám odpočinout cca na hodinu do lednice. Nejlépe však přes noc. Nelekněte se, těsto není úplně tuhé jako na ostatní druhy cukroví.
Troubu si předehřejeme na 175 stupňů. Z těsta tvaruji kuličky o velikosti vlašského ořechu a před pečením je hojně obalím v moučkovém cukru. Na pečící papír skládejte s dostatečnými rozestupy, sušenky se malinko rozjedou. Peču cca 7-8 min.
Tak dobrou chuť a hezké Vánoce, vaše jihočeská kuchařka Karolína
Diskuse k článku