V Nerestcích na Písecku soutěžili o nejlepší roládu - Jižní Čechy Teď!
13. 4. 2025 21:20

V Nerestcích na Písecku soutěžili o nejlepší roládu

V Nerestcích na Písecku soutěžili o nejlepší roládu
V Nerestcích na Písecku soutěžili o nejlepší roládu
V Nerestcích na Písecku soutěžili o nejlepší roládu
V Nerestcích na Písecku soutěžili o nejlepší roládu
V Nerestcích na Písecku soutěžili o nejlepší roládu
V Nerestcích na Písecku soutěžili o nejlepší roládu
V Nerestcích na Písecku soutěžili o nejlepší roládu
V Nerestcích na Písecku soutěžili o nejlepší roládu
V Nerestcích na Písecku soutěžili o nejlepší roládu
V Nerestcích na Písecku soutěžili o nejlepší roládu
V Nerestcích na Písecku soutěžili o nejlepší roládu
V Nerestcích na Písecku soutěžili o nejlepší roládu
V Nerestcích na Písecku soutěžili o nejlepší roládu
V Nerestcích na Písecku soutěžili o nejlepší roládu
V Nerestcích na Písecku soutěžili o nejlepší roládu
V Nerestcích na Písecku soutěžili o nejlepší roládu
V Nerestcích na Písecku soutěžili o nejlepší roládu
V Nerestcích na Písecku soutěžili o nejlepší roládu
V Nerestcích na Písecku soutěžili o nejlepší roládu
V Nerestcích na Písecku soutěžili o nejlepší roládu
V Nerestcích na Písecku soutěžili o nejlepší roládu
Zobrazit galerii (23)
V Nerestcích na Písecku soutěžili o nejlepší roládu

NERESTCE – Klubovna hasičů v Nerestcích na Písecku hostila v neděli 13. dubna třetí ročník úspěšné akce s názvem Buchtobraní. Letos se soutěžilo o nejlepší roládu, a to ve sladké, slané a masové verzi. Dorazilo 17 soutěžních rolád. S tím byli organizátoři spokojení a už spřádají plány na další ročník.


Jak se Buchtobraní zrodilo? „Seděli jsme tu v klubovně po Vánocích. Básnili jsme o tom, co bychom si dali ke snědku. Já řekl, že miluju buchty a že jich nikdy nebudu mít dost. A vtom padl nápad na Buchtování,“ zavzpomínal starosta Nerestců Vladimír Macoun. „Naplánovali jsme první ročník, soutěž o nejlepší bábovky a buchty. Lidé tu poseděli, pojedli, popovídali a nakonec dostali ještě výslužku domů, protože tehdy jsme nedokázali všechno sníst,“ dodal starosta.

„O druhý ročník už byl daleko vyšší zájem místních. Pomalu se sem tenkrát ani nemohli vejít a z dobrot, které soutěžící připravili, už nic nezbylo,“ pokračoval Vladimír Macoun. „Když je člověk najedený, tak má dobrou náladu. To v českých zemích platí a platit bude. Dobré jídlo vždy dokážeme ocenit,“ prohlásil starosta, který se současně stal i jedním z porotců. V hodnotící komisi kromě něj usedli Jaroslav Svoboda, Aneta Klimentová a Vladimír Straka.

Rozhodovaly chuť, vůně i vzhled

Komise posuzovala nejenom chuť dodaných rolád, ale také vůni a vzhled. Za všechna tři kritéria mohl každý z porotců dát až pět bodů. Body se pak sečetly. V pět odpoledne už se v klubovně začala scházet veřejnost, která netrpělivě očekávala výsledky.

Většina soutěžících byla z Nerestců. Zapojil se i jeden dětský tým ve složení Josefína Stroumalová, Anna Loutchanová a Eliška Loutchanová. Do Buchtobraní se děvčata přihlásila na poslední chvíli. Od poroty dostala velmi pochvalné hodnocení. Pokud by se svou roládou soutěžila v kategorii dospělých, skončila by do třetího místa.

Ve slaných roládách kraloval Vladimír Macoun mladší. Zabodoval se svou špenátovou roládou s riccotou. Přinesl dokonce rolády do všech tří kategorií. Hodně se dařilo také Jarmile Svobodové, místní kronikářce. Ve sladkých roládách si odnesla prvenství za ořechovou bezé roládu. Komise ji vyhodnotila jako nejlepší roládu ze všech. V masové části pak vsadila Jarmila Svobodová na hovězí roládu a opanovala i tuto kategorii. Kompletní výsledky přinesou středeční Písecké postřehy.

Starosta Macoun hned po skončení soutěže oznámil, že za rok se bude soutěžit ve velikonočních pokrmech.

 

Martin Petřík
Martin Petřík

Diskuse k článku

Pro přidávání a zobrazení komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.