V Milevsku U Broučka nabízejí pivo z tanku, martinské dobroty i zimní posezení na terase


























Jak šel čas
První zmínka o hospůdce je v archivech v roce 1759. Vystřídalo se tu hodně majitelů, čepovaly se různé druhy piva, většinou regionální. Od roku 1992 provozovala restauraci U Broučka rodina Čeřovských a od roku 2011 s Jiřím Hroníkem, v roce 2009 převzal pivnici syn Jan Čeřovský. Hned v polovině devadesátých let zde instalovali první tankovou technologii bag in box, kdy při čepování pivo nepřichází do styku se vzduchem, je nepasterizované, uchovává se při stálé teplotě sedm stupňů a tím si pivo zachovává své nejlepší vlastnosti.
V roce 2009 začala probíhat rekonstrukce, přístavba penzionu, v roce 2013 byla otevřená nová nekuřácká restaurace, postavil se nový chladicí box a modernizovala se pivní tanková technologie. Nyní vybavili terasu paravány a plynovými ohřívači, kuřáci tak mohou terasu využít i v zimě.
Plzeňské pivo z tanku v Milevsku
Málo platné, pověst hostince se ale většinou odvíjí od jeho piva. U Broučka dosud čepovali z tanku nepasterizovaný Gambrinus. Teď se dohodli s Plzeňským prazdrojem, splnili certifikace, aby mohli čepovat Pilsner Urquell v té nejlepší možné kvalitě, proškolili personál a vyměnili čtyři 1000 litrové tanky za šest menších, aby měli dobrou zásobu obou značek a nejčerstvější pivo.
U Broučka využívají technologii pro čepování tankového piva Pilsner Urquell, jakou mají jen velké značkové provozovny Prazdroje ve velkých městech. Ve městě velikosti Milevska je to rarita. Výjimku U Broučka dostali mimo jiné proto, že jsou osvědčená pivnice a o pivo se dobře starají.
V úterý 1. listopadu proběhlo slavnostní naražení prvního plzeňského piva Pilsner Urquell z tanku za přítomnosti hostů – starosty Ivana Radosty, regionálního manažera Prazdroje Ivo Pýchy a legendárního výčepního Františka Šlapáka z vyhlášené písecké restaurace U Reinerů. Je to jeden ze čtyř školitelů v republice, kterému náleží nejvyšší titul Výčepní legenda plzeňského prazdroje. V Milevsku je známý, začínal v někdejší restauraci U Kašpara a o plzeňském pivu ví takřka všechno. Po proslovech narazili František Šlapák s Ivanem Radostou a Janem Čeřovským první tank a načepovali první pivo, které bylo při té příležitosti na ochutnání zdarma.
Je libo šnyt nebo čochtana?
A pak už následovala mistrovská ukázka – čepovalo se různými styly, které závisí na nastavení a práci s výčepním kohoutem. Tak třeba nejoblíbenější hladinka, kdy se načepuje pivo na jeden zátah, nejdříve se nařízne pěna, tím vznikne pivní polštář, pak se pustí kohout naplno a čepuje se pod polštář. Tím vznikne krémová pěna, pivo nezvětrává a má typicky nasládlou chuť se správným řízem. Nebo tvrdá pěna – čepuje se na dvakrát až třikrát, tím vznikne tvrdá pěna neboli čepice a pivo má výraznější hořkou chuť po žateckém chmelu. Můžete taky dostat „mlíko“, pivo načepované pod úhlem 45 stupňů, kdy se přiškrtí výčepní kohout a teče pěna plná piva, pije se na ex a obsahuje 50 procent přírodního oxidu uhličitého, které pivo obsahuje. Pivo má tak smetanovou až nasládlou chuť na pohled připomínající mléko. Mezi ukázkami nechyběl košt neboli šnyt – malé pivo do velkého půllitru, oblíbené na ochutnání piva nebo na dobrou noc, s bohatou krémovou pěnou. A co takhle čochtan? To je pivo načepované bez pěny, má velký říz, obsahuje 100 procent přírodního oxidu uhličitého. Čochtan se doporučuje po těžkém jídle na dobré trávení. A na závěr ještě vrcholné umění – plzeňský říz, pro vznik tříbarevného piva se čepuje Pilsner Urquell s černým pivem, dole je světlé pivo, pak tmavé a navrchu bílá krémová pěna.
U Broučka si ale můžete dopřát pivní zážitky i jindy. Každý měsíc mají na výčepu pivní speciality z různých pivovarů Plzeňského Prazdroje a.s., právě teď z nošovického pivovaru Radegast speciál ležák ze šesti druhů chmele.
Začínají martinské hody
I zdejší kuchyně je vyhlášená. Právě skončila nabídka zvěřinových pokrmů a jsou tady svatomratinské hody – třeba tradiční kaldoun, konfitované husí stehno s variací knedlíků a švestkovým zelím, filírovaná husí prsíčka s dýňovým pyré a marinovanou řepou a omáčkou z tučných jater foie gras. Od 11. listopadu mohou hosté ochutnat svatomartinská vína od moravských vinařů – bílá, růžová i červená.
Rezervace míst je možná v pivnici a restauraci U Broučka na milevském náměstí Edvarda Beneše 18 anebo na telefonu 382 521 582.
-pr-
Diskuse k článku