Strakonická restaurace Sůl a řepa získala prestižní gastronomické ocenění - Jižní Čechy Teď!
12. 12. 2020 21:43

Strakonická restaurace Sůl a řepa získala prestižní gastronomické ocenění

STRAKONICE – O tom, že města nutně potřebují podpořit přidušený turistický ruch, není pochyb. Ve Strakonicích se povedl dodnes nevídaný počin, do kterého nemuselo město investovat ani korunu a přesto už o něm ví celá republika a je zapsán do všech turistických průvodců pro gurmány a zaznamenám na mapách pro milovníky jídla, kteří jezdí na výlety za gastronomií. O co jde? O ocenění restaurace Sůl a řepa, která získala Zlatého lva od společnosti TopLife Czech. A jak se to stalo? Nikdo restauraci Sůl a řepa nepřihlásil, nikdo ani nevěděl, že šest inspektorů v průběhu několika měsíců restauraci navštívilo. Až jednou!

Teprve když byla strakonická restaurace Pavla Drdela vybrána komisaři mezi finalisty, nečekaně přijela komise, která již nebyla v utajení a ani nemohla být, protože v restauraci kontrolovala skladování potravin, inspektoři měřili teplotu v lednicích, dívali se na technologické postupy, vyptávali se personálu na jejich povědomí o trendech i základech gastronomie a podle slov Pavla Drdela také kontrolovali faktury, zda nedochází ke klamání zákazníků a potraviny jsou skutečně od farmářů.

„Ti lidé mají opravdu naprostý přehled o gastronomii a s tím také hodnotili naši práci a směřovali otázky. Teprve od nich jsem se dozvěděl, že už nás předtím navštívilo šest nebo sedm komisařů, o kterých jsme neměli tušení. Dozvěděl jsem se, že hodnotili nejen pokrm a jeho úpravu, ale také prostředí, čistotu a estetiku včetně chování a upravenosti personálu. Byl jsem potěšený a zároveň hodně překvapený,“ popisuje události provozovatel oceněné restaurace Pavel Drdel.

Zlatého lva získalo z celé republiky 93 restaurací z původně vybraných 104, protože jedenáct z nich uzavření při nouzovém stavu nepřežilo. „Z této informace jsem byl hodně smutný, protože ta velká neznámá, kdo bude další, visí nad námi všemi. A když přihlédnete k tomu, že šlo o skvělé restaurace, vybrané z celé republiky, je to smutné v tom, že pokud se nebudou mít lidé dobře, půjde dolů těžce vypracovaná kvalita a z toho nemůže mít radost nikdo z nás, kdo nezávidí a přeje úspěch i druhým,“ popsal své pocity Drdel.

Pro provozovatele restaurace je toto ocenění obrovská radost i závazek, protože o Zlatého lva lze stejně jako o michelinskou hvězdu přijít. „Je to závazek držet kvalitu a zlepšovat se dál, protože můžete získat až tři Zlaté lvy nebo vám je seberou. Inspektoři si budou restaurace dál hlídat,“ vysvětlil oceněný kuchař. Největší radost má z toho, že Strakonice nemusí být i díky jeho práci jen průjezdním městem a turisté mají důvod zastavit se tu na dobré jídlo v nyní již prestižní restauraci, kde jim personál doporučuje, co ještě ve městě mohou navštívit. Propagovat další zajímavá místa ve městě si Drdel jako zastupitel dal také za úkol. Nyní spolupracuje s infocentrem na vzájemné propagaci a díky ocenění je v knize s 93 nejlepšími restauracemi, psané v češtině i angličtině.

 

Diskuse k článku

Pro přidávání a zobrazení komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.