SOUTĚŽ: Ve Strakonicích U Dudáka nebudete vědět, co ochutnat dřív














Restaurace U Dudáka se nachází v ulici Alfonse Šťastného, přímo naproti parčíku. Před restaurací je parkoviště, kde se dá většinou celý den pohodlně zaparkovat. Interiér je nově zrekonstruovaný a vzdušný. Milá a hbitá obsluha se o vás hned po vstupu postará. Při výběru místa máte na výběr restauraci, krásnou dřevěnou terasu ve dvoře a nebo po domluvě i salonek v soukromí.
Tým kuchařů pod vedením Jana Folka každý den připravuje rozmanitou nabídku tradičních i moderních jídel, vždy z čerstvých surovin. Vybrat si můžete ze stálého jídelního lístku, který nabízí klasickou českou kuchyni, ale i modernější jídla. Přes týden je zde na výběr také z obědového menu.
Já jsem dala na doporučení kuchaře a jako předkrm jsem ochutnala tatarák na italský způsob a variaci domácích pomazánek, která obsahovala škvarkovou, tvarohovou s bylinkami a slaninový džem. Vše s opečeným chlebem. Osobně mě nejvíce nadchla tvarohová pomazánka, ale věřím, že k pivu se skvěle hodí i ty masové.
Jako polévku jsem dostala na stůl jihočeskou kulajdu se zastřeným vajíčkem a houbami. Velice mě v polévce překvapila kořenová zelenina, ale spíše proto, že jsem ji na tento způsob ještě nikdy nejedla.
Jako hlavní chody jsem ochutnala špagety s neapolským ragú a špagety s houbovým ragú. Pro milovníka italské kuchyně určitě skvělá záležitost, ale já jsem se těšila na další degustační hlavní chod a to byla čeká klasika – svíčková na smetaně s žemlovým knedlíkem a brusinkami. Musím se přiznat, že na svíčkovou omáčku jsem hodně přísná a ve většině restaurací nestojí za nic, ale to není případ strakonického Dudáka. Jídlo bylo vynikající!
Pan kuchař mi na ochutnání poslal ještě vepřový tomahawk, což je vlastně pečeně s dlouhou kostí a hovězí striploin neboli nízký roštěnec. K obojímu byly pečené bramborové grenailli s bylinkami – malé francouzské brambory specifické chuti. K masům jsem vyzkoušela tři omáčky. Klasickou smetanovou houbovou. Potom omáčku ze spálených paprik s chilli a jako třetí byla mole poblano. Což je vlastně mexická omáčka s čokoládou a chilli, která má velice specifickou chuť a jak řekl majitel restaurace – buď ji lidé milují nebo nenávidí.
Na závěr přišly na řadu dezerty – italské tiramisu, z mascarpone krému a piškotů namočených v silné kávě, a smetanová panna cotta z podmáslí a s jahodovým sorbetem, což je zpravidla led a ovoce. Bez smetany. U mě určitě zvítězila panna cotta, byla méně sladká a více osvěžující.
A kam se podívat, když už navštívíte Strakonice?
Procházce strakonickým hradem s kostelem svatého Prokopa na soutoku Otavy a Volyňky asi nikdo neodolá, ale vydat se můžete i podél řeky Naučnou stezkou Podskalí. Provede vás podél toku řeky Otavy a seznámí vás s okolní přírodou, geologickou stavbou krajiny, s historií Strakonic i významnými osobnostmi, které zde působily. Stezka je určena pěším návštěvníkům, měří cca 3,5 km a začíná na levém břehu Otavy.
A i tentokrát je tu soutěž o voucher – do strakonické restaurace U Dudáka. Pro zapojení do soutěže stačí odpovědět na soutěžní otázku. Pokud bude odpověď správná a budete mít při losování štěstí, voucher v hodnotě 1 500 Kč může být váš.
Soutěžní otázka:
Co je sorbet?
a) ledový dezert z ovoce
b) italská smetanová polévka s houbami
c) gruzínská chlebová placka
Odpovědi zasílejte na email soutez@jihocesketydeniky.cz nejpozději do pravého poledne v pondělí 29. října. Ze správných odpovědí vylosujeme jednoho výherce. V odpovědi uveďte své jméno, adresu, kontaktní telefon a do předmětu zadejte: Dudák. Jméno výherce zveřejníme ve středu 31. října.
Upozornění: Odesláním odpovědi na uvedenou adresu, vyslovujete souhlas se zpracováním vašich osobních údajů pro účely této soutěže. Údaje nejsou zpracovávány automatizovaným způsobem. Po ukončení soutěže budou osobní údaje všech soutěžících smazány a skartovány.
Vaše jihočeská kuchařka Karolína
Diskuse k článku