Rychlý vaječný likér

Zobrazit galerii
(2)

Dovedete si bez něj předatavit Vánoce? Já tedy ne. Lidé si ho připravují a konzumují již od středověku. Základem je vajíčko, smetana nebo mléko a alkohol. Používá se rum, bourbon, vodka nebo třeba brandy. Každá rodina si recept upraví dle svých chutí. Existuje nespočet variant - přidává se vanilka, skořice nebo třeba čokoláda. Já mám ráda klasiku. Takže vařím již několik let klasický vaječňák s tuzemákem. Je to jednoduché a rychlé. Navíc jako bonus, nesmírně dobré.
Vaječný likér
1 a půl kondenzovaného mléka Salko
1 šlehačka 33 %
450 ml plnotučného mléka
70 g cukru moučka
6 žloutků
vanilkový lusk
0,5 l Jindřichohradecký tuzemák
Šlehačku, mléko a Salko přivedu za stálého míchání k mírnému varu. Vedle v míse si vyšlehám žloutky s cukrem a vanilkovými zrníčky (lusky přidám ješte na chvíli do hrnce, kde se vaří salko). K vyšlehaným žloutkům pomalu zašlehávám mírně zchladlou směs ze salka, mléka a smetany. Nyní vše za neustálého míchání vařím cca 2 minuty aby vajíčka přešla varem. Sundám z plotny (nesmí se již vařit) a přimíchám rum.´Vaječňák skladuji v chladu a pokud ho hned nevypijete, vydrží i dva měsíce.
• Můj tip
Do likéru můžete přidat špetku skořice nebo perníkového koření.
vaše jihočeská kuchařka Karolína
Diskuse k článku