Rychlá rajčatová polévka


Ingredience: 1 sklenice pasírovaných rajčat nebo 1 kg čerstvých rajčat, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 střední cibule, 1 střední mrkev, 1,5 l zeleninového vývaru (dle potřeby lze přidat), 1 lžíce hladké mouky, olivový olej, čerstvá bazalka, sůl, pepř, bobkový list, cukr dle chuti, parmezán k podávání
Ve větším hrnci si na kapce olivového oleje orestuji najemno nakrájenou cibuli dosklovata. Přisypu také najemno nastrouhanou mrkev a restuji společně cca 3 minuty. Poté přidám rajčatový protlak a mouku. Je důležité nechat směs za důkladného míchání orestovat, aby protlak ztratil svou štiplavou chuť. Teď přijdou řada na pasírovaná rajčata, vývar, sůl, pepř, bobkový list a bazalka. Nechám společně povařit cca 10 minut a rozmixuji tyčovým mixérem. Osobně mám ráda polévku hodně jemnou, tak ji ještě před podáváním propasíruji. Nyní už polévku nevařím, jen dochutím solí a cukrem. Podávám posypanou čerstvě mletým pepřem a parmezánem.
Teď už jen dobrou chuť!
vaše jihočeská kuchařka Karolína
Diskuse k článku