Rybářské dny odstartovala kulinářská soutěž mladých kuchařů

















































A byla to práce náročná, jak později kuchaři vyfešákovaní v kuchařských uniformách přiznali. Na stůl porotě, jíž předsedal světoznámý rybář Jakub Vágner, posílali anonymně, skrze budoucí servírky, polévku a hlavní chod. Sliny se sbíhaly a oči tetelily blahem při pohledu na vkusně a profesionálně naaranžované talíře…
I když vedoucí učitelka odborného výcviku na vodňanském učilišti Miroslava Vavrušková s úsměvem říká, že jde o kulinářský sranda mač, v reálu to tak nevypadá. V kuchyni je dusno, mísí se tu vůně z osmi různých jídel, učni se urputně soustředí na každý pohyb, dvojice v týmech jsou dokonale sehrané, alespoň to tak vypadá.
Jak to Miroslava Vavrušková myslela s tím sranda mačem? Že by šlo o nějakou recesi, tomu atmosféra v kuchyni opravdu neodpovídá. „Je to soutěž pro malé školy, jako jsme my,“ říká a pokračuje: „My nemůžeme konkurovat velkým hotelovým školám. I když… Vloni jsme získali na mistrovství republiky, kde soutěžili i civilové, druhé místo za bramborový salát. Naši učni úspěchy mají. Máme také zakázky na přípravy rautů a podobně. Tahle soutěž v rámci rybářských slavností je komorní a pro nás je úžasné, že se tu potkají učni právě z malých škol.“
Soutěžila učiliště ze Strakonic, Písku, Horažďovic a samozřejmě domácí. Každý rok je zadání menu jiné. Ob rok se střídá předkrm a polévka, hlavní chod se nepřipravuje jen z kapra, ale při minulých ročnících se zpracovával i amur nebo štika. Chuťové pohárky porotců rozhodly následovně:
První místo pro tým z učiliště z Horažďovic ve složení Denisa Koppová a Nikola Šperlíková za menu – kapří polévka s červenou řepou a kapří hranolky s bramborovo-libečkovým krémem, vajíčkem a nakládanou cibulí.
Druhé místo pro tým z učiliště v Písku ve složení Anna Klucková a David Machník za menu – kapří krém a kapří závitek s chřestem, petrželovými brambory a holandskou omáčkou.
A bronzový pohár zůstal doma. Vodňanský tým ve složení Eliška Müllerová a Romana Havlíková připravil rybí kulajdu a kapra na španělský způsob s jemnými šunkovými knedlíčky.
Nepopulární čtvrté místo obsadil tým ze strakonického učiliště ve složení Adam Karel Žďánský a Jindřich Richard Šipla. Ti vařili rybí polévku s fenyklem a nočky a zapečený filet z kapra ve smetanové omáčce s jarní zeleninou a žampionem s bramborem.
Jaký má Jakub Vágner vztah k jižním Čechám? A co během pouhých jedenácti minut všechno prozradil Miloš Štěpnička, nestor vodňanských rybích specialit? A zůstanou mladí kuchaři u svého řemeslo, které se učí? O tom více v Týdeníku Strakonicko ve středu 29. května.
Diskuse k článku