Restaurantu Mace v Táboře si všiml francouzský gastroprůvodce

TÁBOR – Prestižní francouzský gastronomický průvodce Gault & Millau založili v roce 1972 dva novináři a kritici. Průvodce nese jejich jména a po celou dobu usiluje o to, aby poskytl svým čtenářům nezávislé a objektivní hodnocení kvality jídla, obsluhy a atmosféry v restauracích v Evropě. Jeho komisaři loni poprvé vstoupili i na českou půdu a letos má premiéru průvodce Gault & Millau v české verzi. Udělují za kvalitu jednu až pět kuchařských čepic a získat byť i tu jednu jedinou není jen tak. V Táboře se z první čepice ve francouzském průvodci raduje Mace Restaurant šéfkuchaře Martina Svatka.
„Nevíme, kdy tu komisaři byli, přicházejí anonymně. Až teď v průvodci jsme se dočetli, že si u nás objednali candáta a že jim chutnalo,“ říká Martin Svatek. „Komisaři sledují všechno od chvíle, kdy vezmou za kliku, až do zaplacení. Ale my jsme ve střehu pořád. Pro nás je každý zákazník potenciální komisař Michelinu,“ dodává s úsměvem. Průvodce je k mání v aplikaci nebo v tištěné podobě v knihkupectvích a má platnost pro tento rok.
Restaurace Mace v hotelu Palcát se také už podruhé raduje z umístění v českém průvodci žebříčku Nejlepší restaurace. „V loňském žebříčku jsme tam dostali dva lvy a ty jsme pro tento rok obhájili,“ těší Martina Svatka. A do třetice se Mace Restaurant stal jihočeským vítězem v žebříčku Nejlepší gastropodnik. Zatímco v průvodcích Gault & Millau a Nejlepší restaurace hodnotí profesionálové, Nejlepší gastropodnik vybírají hlasováním běžní hosté. „Jihočeským vítězem jsme se stali poprvé,“ zmínil Svatek.
Uspět v žebříčcích není vůbec jednoduché. „Komisaři přijdou v jeden konkrétní den a ten se nám buď může nebo nemusí zrovna povést. Ryba může být opečená hodně nebo málo, servírka se směje moc nebo vůbec. Když se ale zadaří, a ještě trojnásobně, říkám si, že by to mohlo i přilákat nové šikovné kolegy do našeho oboru, který se dostává na vysokou úroveň a získává prestiž,“ vyslovil Martin Svatek na závěr přání.
Diskuse k článku