Něco dobrého? Šťavnatá vepřová panenka s medovohořčičnou omáčkou - Jižní Čechy Teď!
Něco dobrého? Šťavnatá vepřová panenka s medovohořčičnou omáčkou - Jižní Čechy Teď!
Něco dobrého? Šťavnatá vepřová panenka s medovohořčičnou omáčkou - Jižní Čechy Teď!
29. 4. 2019 14:03

Něco dobrého? Šťavnatá vepřová panenka s medovohořčičnou omáčkou

Zobrazit galerii (2)
Něco dobrého? Šťavnatá vepřová panenka s medovohořčičnou omáčkou
Vepřová panenka je jeden z nejlepších kousků vepřového masa. Nemá prakticky žádný tuk a hořčičná omáčka jí vyloženě sluší. Skvěle se hodí na minutkovou přípravu, která je rychlá a zároveň si pochutnáte na kousku šťavnatého růžového masa.

Něco dobrého? Šťavnatá vepřová panenka s medovohořčičnou omáčkou - Jižní Čechy Teď!

Ingredience

• 1 vepřová panenka, 1 lžička dijonské hořčice, 3 lžičky hrubozrnné hořčice, 1 lžíce medu, máslo a smetanu 33% na zjemnění, pažitka, sůl, pepř, tymián, rozmarýn, olivový olej

• fazolky, cibule, česnek, 100 g anglické slaniny

• hranolky a libovolná zelenina na grilování jako příloha

Postup

Nejprve si očistíme vepřovou panenku, osolíme, opepříme, přidáme bylinky, pokapeme olivovým olejem a necháme odležet. Jen pozor než budeme maso opékat, nemělo by být přímo z lednice, aby nedostalo velký teplotní šok. Vyndejte ho tedy o pár minut dřív. Troubu si rozehřejte na 180 stupňů Celsia a dejte si do ní péct zeleninu, kterou před tím osolte, opepřete, posypte bylinkami a pokapte olivovým olejem. Na rozpálené pánvi opečete panenku ze všech stran dozlatova a dejte do samostatného pekáčku na 12 minut dopékat do trouby k zelenině. Po dopečení vyndejte panenku stranou na talíř a nechte ji 3 minuty odpočívat přikrytou alobalem. Rozkrojte až před servírováním. Šťáva, která zbude na talířku a v pekáčku, patří také do omáčky, kterou budete připravovat nyní.

Do výpeku v pánvi přidejte obě hořčice, med, smetanu, sůl a pepř dle potřeby můžete trochu podlít vodou, pak omáčku budete redukovat cca 10 minut. Na úplný konec, když už pánev sundáte z plamene, vhoďte na zjemnění kousek másla a vmíchejte do omáčky společně s posekanou pažitkou. V druhé pánvi si na olivovém oleji dosklovata orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte slaninu a nechte chvilku vypéct tuk. Přihoďte fazolky, pokrájený česnek, osolte, opepřete a opékejte cca 5 min.

Teď už jen nakombinovat na talíř a můžeme podávat, dobrou chuť.

• Můj tip

Omáčku si samozřejmě můžete připravit i k jinému druhu masa.

vaše jihočeská kuchařka Karolína

 

Karolína Souhradová

Diskuse k článku

Pro přidávání a zobrazení komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.