Jižní Čechy TEĎ - nejrychlejší zprávy z regionů
 

Milované boloňské špagety krok za krokem

Těstoviny mám v oblibě. Můžete si je připravit na tisíce způsobů a vždy jsou skvělé. Troufám si říci, že boloňské špagety můžeme zařadit mezi nejoblíbenější jídla vůbec. Není to nejrychlejší recept, ale určitě se vyplatí do přípravy pustit. Nemluvě o dětech, ty špagety milují. Zkuste malé strávníky zapojit v kuchyni, zabavíte je a na konci si všichni pochutnáte.

Suroviny:

500 g mletého masa (směs hovězího a vepřového), 1 velká cibule, 1 velká mrkev, 1 větší řapík celeru, 3 stroužky česneku, 1 plechovka loupaných rajčat (v sezóně můžete použít čerstvá ze zahrádky, ale nejprve je oloupejte), 5 lžic drcených rajčat, 1 lžíce rajského protlaku, 1 dlc červeného vína, 2 bobkové listy, oregano, čerstvě mletý pepř, sůl, olej, hrst parmezánu a menší hrst posekané čerstvé bazalky + špagety k podávání

Postup:

Nejprve si očistím a připravím zeleninu. Cibuli nakrájím nadrobno a pomalu restuji na oleji ve větším hrnci, nejlépe se širokým dnem. Očištěnou mrkev nastrouhám na jemno, řapíkatý celer nakrájím na drobné kostičky. Když mám cibuli dosklovata, přisypu připravenou zeleninu a restuji na mírném plameni cca 5 minut, aby malinko zezlátla. Přidám pokrájený česnek a mleté maso. V hrnci maso odděluji na malé kousky a restuji dohněda. Když je maso pěkně opečené, zaliji ho vínem a nechám vyvařit (nemějte strach, vařením se vypaří všechen alkohol). Ke směsi masa přidám lžíci protlaku a nechám pár minutek zarestovat. Poté do hrnce přiliji sekaná i drcená rajčata, osolím, opepřím, dochutím oreganem a přihodím bobkové listy. Celou směs přivedu k varu, přiklopenou vařím minimálně hodinu. Během vaření omáčku míchám a dle potřeby doliji vodou. Maso i rajčata pouští šťávu pokaždé jinak. Někdy je potřeba podlít více, někdy zase vůbec. Ke konci varu už ale vodu nepřilívám, omáčka by se měla zredukovat vařením, nebudeme ji ničím zahušťovat. Dle chuti můžeme směs přisladit. Špagety uvařte dle návodu a smíchejte v hrnci s uvařenou boloňskou omáčkou. Před podáváním do těstovin zamíchám i nastrouhaný parmezán a čerstvou bazalku.

Dobrou chuť!

• Zajímavost

Jak z názvu vyplývá, pokrm pochází z oblasti kolem italské Bologni. Italové však většinou nepodávají se špagetami, ale s těstovinami tagliatelle (dlouhé ploché nudle). Historicky první recept pochází z roku 1891 a dochoval se v kuchařce obchodníka a spisovatele Pellegrina Artusiho - jakási bible italského vaření. Recept známý pod názvem boloňské špagety v Itálii neexistuje a jedná se pouze o turisty oblíbenou variantu, která vznikla ve spoustě evropských zemí.

vaše jihočeská kuchařka Karolína

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace