Letní recept: Vepřové kostky s bramborovými noky a hráškem


Suroviny: 1 kg vepřové plece, 2 střední cibule, 2 stroužky česneku, půl lžičky mletého kmínu, voda dle potřeby, 2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce sádla, sůl, pepř, čerstvý hrášek, máslo a bramborové noky k podávání
Postup: Nejprve si očistím vepřové maso a pokrájím na kostky. Mezitím si oloupu a nakrájím nadrobno cibuli, kterou začnu restovat na sádle. Když začíná být dozlatova, přidám do hrnce i maso, které v tu chvíli osolím, opepřím a přisypu i kmín. Chvilku zarestuji aby se mi kostky zatáhly ze všech stran. Nyní zaliji vodou tak, aby bylo maso těsně ponořené a cca hodinu dusím pod pokličkou doměkka za občasného míchání. Jakmile je maso uvařené, rozmíchám si mouku v hrnečku vody a pomalu přilívám ke šťávě. Důkladně rozmíchám a nechám ještě 10 minut provařit. Nakonec přidám lžičku másla pro zjemnění.
Osolený a opepřený hrášek před servírováním jen zprudka orestuji na pánvi na másle. Vepřové kostky podávám s bramborovými noky.
Dobrou chuť!
vaše jihočeská kuchařka Karolína
Diskuse k článku