Jarní tip – krémová hrášková polévka s medvědím česnekem

Suroviny: 400 g zeleného mladého hrášku (může být mražený), 2 – 3 hrsti posekaného medvědího česneku, 600 ml zeleninového vývaru, 2 cibule nakrájené nadrobno, olivový olej, trochu 33 procentní smetany na zjemnění, sůl, čerstvě mletý černý pepř, starší pečivo na krutonky
Postup: Na olivovém oleji si dosklovata orestuji cibuli, přidám hrášek, přiliji vývar, osolím, opepřím a přivedu k varu. Stačí vařit cca sedm minut. Přidám medvědí česnek a promixuji ponorným mixérem. Kdo má rád polévku opravdu jemnou, může ještě propasírovat přes plátýnko. Zjemním smetanou a dochutím solí a pepřem.
V pánvi s rozpáleným olejem orestuji krutony ze staršího pečiva a servíruji s polévkou.
• Můj tip
Do polévky můžete přidat ještě pár lístků máty. Příjemně ji osvěží.
Dobrou chuť.
Vaše jihočeská kuchařka Karolína
Diskuse k článku