Jak se Sepekovský knedlík vydal do světa






Oba kuchaři se pro nápad nadchli. Bylo jim jasné, že na trhu existuje konkurence, ale věřili, že s domácí recepturou na houskové knedlíky z kvasnic a nikoliv s práškem do pečiva, s vlastnoručně pečenou žemlí a nikoliv s přebytky odkoupenými z pekáren a také z vajec, nikoliv z různých průmyslových směsí, musí nakonec u zákazníků uspět. Jak se ale k zákazníkovi propracovat?
Poctivý knedlík si našel své zákazníky
„Vydali jsme se s ochutnávkou našich knedlíků na cesty po regionu. Kromě houskových jsme začali vyrábět i bramborové knedlíky, bosáky, bramborové noky a knedlíky plněné uzeným masem. Taky ovocné kynuté knedlíky s borůvkami, jahodami, meruňkami a švestkami. U bramborových knedlíků s uzeným používáme klasickou uzenou krkovici, kterou si sami meleme a směs připravujeme na voňavé cibulce. Do ovocných knedlíků dáváme opravdu ovoce, žádné směsi a náhražky. V létě jsme nakupovali čerstvé ovoce ze zeleniny Hřebíkových, v zimě bereme mražené,“ popisuje Tomáš Podlipský.
„Někde nás zpočátku odmítali, že už mají knedlíky od jiných dodavatelů. Nebo nám nevěřili, že k nim vydržíme jezdit s několika výrobky. My ale klidně zavezeme i čtyři nebo pět knedlíků. Byla to obrovská radost, když jsme v obchodech nechali pár výrobků na ochutnávku a najednou nám začali volat, že se domluvíme. Naše knedlíky lidem chutnají a třeba v Albrechticích na nás už při našem závozu babičky čekají. Prý jsme je odnaučili vařit se doma s knedlíkem,“ směje se Tomáš Chudý.
První smlouvu na dodávky Sepekovského knedlíku uzavřela s restaurací Obecní dům Jednota Milevsko. „Jsme paní Jelínkové vděční, že na nás jako první vsadila a díky této smlouvě dnes dodáváme do prodejen Jednoty na Milevsku i Písecku,“ dodává Tomáš Podlipský.
Postupně se okruh odběratelů rozrůstá, teď už Sepekovský knedlík prodává i táborská Jednota, distribuuje jej dál ze svého velkoobchodního skladu v Soběslavi. V Táboře je Sepekovský knedlík k mání v masně a bufetu firmy JPB na autobusovém nádraží, v Milevsku v Primě a supermarketu CBA rodiny Hejných. K zákazníkům už patří i řada restaurací anebo řeznictví Peterka v písecké Žižkově ulici. Na nových místech pořádají oba kuchaři ochutnávky.
„Každý den vyrábíme všechno čerstvé. Začínáme odpoledne, v noci výroba končí, zabalíme a ve tři čtvrtě na pět ráno vyrážíme na trasy. Zatím jezdíme sami, abychom byli se zákazníky v přímém kontaktu. Výroba se ale rozrůstá, brzy už budeme muset přijmout další pomocníky jak do výroby, tak na rozvoz,“ shodují se autoři Sepekovských knedlíků. Těch nyní s výjimkou víkendu distribuují kolem tisícovky balení denně. Kapacitu by mohli ještě ztrojnásobit. O víkendu se znovu stávají šéfkuchaři pro své strávníky, kteří rádi zajíždějí do Sepekova na vyhlášenou svíčkovou nebo jiné dobroty.
Budou i další variace
Oba Tomášové v terénu sbírají ohlasy a náměty a obratem vycházejí zákazníkům vstříc. Vyrábějí tak nejen 550 gramový rodinný houskový knedlík, ale i 270 gramový. Ten vyhovuje lidem, kteří žijí sami. Pro restaurace zase vaří dlouhý knedlík o váze 1,1 kilogramu.
Noční výroba probíhá přesně podle objednávek. Oba kuchaři zákazníky zatím sami obvolávají, jejich čísla – 723 493 456 a 777 655 977 už odběratelé znají a vědí, že až do 22 hodin si mohou zavolat objednávku na následující den. „Snažíme se vyhovět. Když nám jednou děvčata z CBA v Milevsku o víkendu zavolaly, že jim došly houskové knedlíky, samozřejmě jsme jich pár uvařili a dovezli, když tady v restauraci stejně jsme,“ říká Tomáš Podlipský.
Sepekovský knedlík je vařený, čili je nejlépe jen ho ohřát v páře. Zdejší knedlíky se v páře i vaří. V tom spočívá tajemství jejich žluťoučké barvy. „Knedlík vařený ve vodě se ovaří a má pak bílou barvu. Když jsme v jednom obchodě naše knedlíky vyskládali vedle konkurence, dokonce nás podezírali, jestli nepoužíváme nějaké potravinářské barvivo. Nejsou v tom ale žádné čáry. Jen poctivá vejce a výroba v páře,“ shodují se Tomáš Chudý a Tomáš Podlipský.
Nápad, čím zefektivnit provoz Obecního domu, si vyžádal dost velké investice. Musel se koupit robot, konvektomat, nerez stoly, chladírenské auto, bedny, zařízení pro EAN kódy. „Do různých vylepšení investujeme pořád, když ale člověk vidí, že to má smysl, je to radost,“ dodávají oba kuchaři. Z posbíraných ohlasů také chystají dál rozšiřovat sortiment. Zákazníci se dočkají Karlovarského knedlíku, který ovšem bude ze Sepekova, a příznivci zdravé výživy knedlíku z jogurtového těsta.
„Lidi nás chválí, to pak člověka práce baví,“ říká Tomáš Podlipský z restaurace, jejíž okna dnes září i do noci. Pochopitelně, že na místě je otázka, jestli kuchaři také své Sepekovské knedlíky konzumují. „No jasně,“ říkají unisono. Tomáš Chudý miluje kynuté knedlíky s borůvkami a bramborové noky. „Já jsem masovej. Mně nejvíc chutná bramborový knedlík s uzeným masem,“ prozradil Tomáš Podlipský.
-pr-
Diskuse k článku