Džemy z Prachatic patří mezi nejlepší výrobky světa, shodli se michelinští kuchaři i gastrokritici



Další dva džemy prachatické podnikatelky Jozefíny Růžičkové se zařadily mezi světovou elitu. Meruňkovo levandulový a Višňovo mirabelkový si ze zářijové mezinárodní soutěže Great Taste odnesly každý dvouhvězdičkové ohodnocení. „Jde o ohromný úspěch, v soutěži je opravdu to nejlepší z celého světa. A o to více mě překvapilo, že oba mé džemy byly oceněné dvěma hvězdičkami,“ říká Jozefína Růžičková.
Do soutěže, která je považována za gastronomického Oscara, se letos přihlásilo 12 772 výrobků z celého světa. Od alkoholických nápojů, přes pekařské i uzenářské delikatesy až po čerstvé maso, zavařeniny nebo zmrzliny. Naprostá většina z nich odešla z prázdnou.
O výsledcích rozhodovala porota složená z 500 odborníků v oblasti gastronomie. Jsou mezi nimi kuchaři ocenění Michelinskými hvězdami, zástupci vyhlášených světových restaurací, gastrokritici a další. „Hodnocení trvá přibližně půl roku a ochutnávky probíhají naslepo. Kromě chuti se pak hodnotí i vůně, konzistence nebo třeba barva,“ popisuje manažerka, která před pár lety pověsila lodičky na hřebík a začala se věnovat vaření marmelád.
Jozefína Růžičková si z prestižních světových soutěží již několik let po sobě odnáší cenné medaile. Její cit pro výběr a zpracování surovin pravidelně oceňují ti největší gastronomičtí experti z celého světa. Za čtyři roky působení na trhu se její džemy a marmelády mohou pyšnit celkem 10 oceněními ze soutěže Great Taste a dalšími 11 zlatými, 16 stříbrnými a 14 bronzovými medailemi z World’s Original Marmalade Awards.
Diskuse k článku