DOBROTY: Základní recept na guláš. Jaké jsou vaše vychytávky? - Jižní Čechy Teď!
29. 1. 2021 14:00

DOBROTY: Základní recept na guláš. Jaké jsou vaše vychytávky?

Guláš je vděčný. Většinou se dělá ve velkém. Ať už na veřejných nebo na soukromých akcích. Navíc je to jídlo, které jde uvařit snad stokrát jinak. Existuje recept na dokonalý guláš?

DOBROTY: Základní recept na guláš. Jaké jsou vaše vychytávky? - Jižní Čechy Teď!

To nevíme, ale víme, že existují základní principy, kterými bychom se měli při jeho vaření řídit.

Za prvé poměr masa a cibule musí být stejný. Máte kilo hovězího? Musíte si nakrájet kilo cibule. Cibule totiž dodá omáčce chuť a krásně ji zahustí. Navíc, když ji budete na sádle opékat až do světle hnědé barvy, dá guláši i tu správnou barvu.

Klasický guláš se dělá z hovězí kližky nebo krku. Použít na něj můžete ale i vepřové nebo zvěřinu.

Na dochucení se dává majoránka s utřeným česnekem. Ale pozor, přidává se až na konec!

Na guláši je skvělé, že ho můžete podávat s jakoukoliv přílohou: chleba, knedlíky, těstoviny nebo brambory. Hodí se snad ke všemu.

Stejně jak existuje mnoho způsobů, jak guláš zahustit. Kromě klasické jíšky lze zahustit starším chlebem, který bez kůrky nalámete do guláše. Někdo do něj strouhá syrovou bramboru.

Recept:
Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Pomalu ji opékejte na sádle. Vydržte, dokud nebude tmavší, dodá pak guláši správnou barvu. Pak přidejte nakrájené maso, dobře ho opečte se všech stran. Přidejte sladkou papriku, kmín a bobkový list. Osolte a opepřete a zalijte vodou.
Nyní se bude maso přibližně dvě hodiny dusit. Ale hlídejte ho. Může se začít připalovat a je třeba podlévat.
Na zahuštění si připravte jíšku – na másle osmahněte 2 lžíce hladké mouky. Horkou jíšku do guláše pořádně zamíchejte a ještě 10 minut povařte.
Až nyní je čas přidat utřený česnek a majoránku.
Dobrou chuť!

Máte na guláš svoje vlastní fígle a vychytávky? Podělte se o ně s našimi čtenáři!
Napište nám je na novotna@jihocesketydeniky.cz.

Petra Novotná
Petra Novotná

Diskuse k článku

Pro přidávání a zobrazení komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.