DOBROTY: Kapsičky plněné kuřecím masem - Jižní Čechy Teď!
9. 9. 2024 15:14

DOBROTY: Kapsičky plněné kuřecím masem

Tyhle kapsičky se jmenují empanadas a jsou hodně rozšířené ve Španělsku nebo Portugalsku. Jde o většinou pšeničnou kapsu plněnou vlastně čímkoliv, nejčastěji masem. Pojďte si s námi připravit variantu s trhaným kuřecím masem.

DOBROTY: Kapsičky plněné kuřecím masem - Jižní Čechy Teď!

Nejprve si připravte náplň. Já zvolila trhané kuřecí dle tohoto receptu:

V hrnci na oleji zpěníme 2 nakrájené červené cibule a 3 stroužky česneku. Pak přidáme 1/2 lžičky drceného sušeného chilli, 1 čajovou lžičku červené sladké papriky, 1 čajovou lžičku římského kmínu, 400 gramů drcených rajčat z plechovky konzervovaných, 1 lžíci třtinového cukru, 2 lžíce worcesterské omáčky, 2 polévkové lžíce bílého vinného octa a 500 gramů kuřecích stehenních řízků nakrájených na kousky a 1/2 čajové lžičky soli.

Promíchejte a vařte 60 minut. Poté maso opatrně vyjměte a pomocí dvou vidliček natrhejte na kousky. Vraťte do omáčky, zakápněte limetkou a zamíchejte. 

Připravte si těsto z 350 g hladké mouky, 250 g odkapaného tvarohu, 250 g másla (povoleného, na kostky), 1 čajové lžičky soli, 1 čajové lžičky sladké červené papriky a 1 čajové lžičky římského kmínu. Pokud by těsto bylo řídké, přidejte mouku. Vypracované těsto zabalte do fólie a dejte na 60 minut do ledničky.

Předehřejte si troubu na 190 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem.

Těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše a vykrajujte z něj kolečka. Doprostřed každého kolečka dejte polévkovou lžíci zchladlé masové směsi.

Okraje těsta potřete rozšlehaným bílkem, překlopte tak, aby vznikla půlkolečka, a okraje přimáčkněte vidličkou.

Empanadas potřete rozšlehaným žloutkem, posypte sezamem, rozložte na připravený pečicí plech a pečte dozlatova 20 minut.

Dobrou chuť!

Petra Novotná
Petra Novotná

Diskuse k článku

Pro přidávání a zobrazení komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.