Co dělají rybáři v zimě a ryby pod ledem? - Jižní Čechy Teď!
19. 2. 2021 20:10

Co dělají rybáři v zimě a ryby pod ledem?

Zobrazit galerii (2)
Co dělají rybáři v zimě a ryby pod ledem?
TÁBOR – Po podzimních výlovech by se mohlo zdát, že končí práce rybářů a rybníky i rybí obsádka přes zimu tiše odpočívají pod ledem. Tak tomu ale není. Táborská Štičí líheň Esox se založením v roce 1947 řadí k nejstarším rybářským společnostem v České republice. Nyní obhospodařuje ve svých dvou střediscích v Táboře a Nedrahovicích u Sedlčan 161 rybníků o 612 hektarech vodní plochy. Pokud zamrznou, vyjíždějí k nim zaměstnanci vyřezat díry v ledu a vyvořit tak rybářskou terminologií „okna." Před pár dny zamířili na rybník Přítel u Ratibořských Hor sádecký a baštýř Karel Matějka a Martin Růžek, rybářský technik a líhňař, oba z táborského Esoxu.

 

Lidé si většinou myslí, že okna se v ledu vyřezávají proto, aby rybí obsádka měla dostatek kyslíku. To je sice pravda, ale jen částečná. „Okna se prosekávají především proto, aby se rybník odplynil. U dna jsou tak čtyři stupně a ryby se tam shromažďují ve stavu strnulosti, hybernují a přečkávají zimní měsíce. Pokud vyjedou nahoru k díře nebo ledu, je to špatně, to už je konec. Vzhledem k tomu se u dna z bahna vytvářejí plyny, které stoupají vzhůru, přes led by nemohly ven z rybníka, a to je pro chov ryb také špatně,“ vysvětluje Martin Růžek. „Pokud se týká vzduchu, jsou okna velmi malá plocha, aby jimi vzduch prošel do celého rybníku. Důležitější je ale otvorem v ledu procházející světlo. To nastartuje růst řas, které poté produkují kyslík,“ dodává.

„Samozřejmě se nevyjíždí ke všem rybníkům. Okna děláme jen tam, kde je ryba. Ty rybníky musejí mít určitou hloubku, aby nepromrzly až ke dnu. Jde zejména o komorové rybníky, kam se sváží ryba, která bude sloužit jako násada na další rok,“ doplňuje Karel Matějka s motorovou pilou v ruce.

Táborský Esox je především exportérem českých ryb do mnoha zemí Evropy. Kapr sice tvoří velkou část produkce, ale vyvážejí také líny, amury, štiky nebo candáty. Kvůli koronaviru se loňská podzimní sezona nevyvíjela v odbytu tak jako v jiných letech. Panovaly dokonce obavy, že se českou rybu na zahraničních trzích nepodaří prodat. „Ano, z počátku to vypadalo dost bledě, rok byl průměrný, ale nakonec se trh rozjel. Hodně začalo ryby odebírat především Polsko, ale i některé další země. To co jsme vyprodukovali, včetně ryb nasmlouvaných z jiných rybářství, se nám nakonec podařilo beze zbytku prodat,“ pochlubil se Martin Růžek. O jaké množství šlo, jsme se ale nedozvěděli. Patrně obchodní tajemství.

Diskuse k článku

Pro přidávání a zobrazení komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.