Chutě světa v srdci Tábora. Jarní Street Food Festival přilákal stovky návštěvníků


















TÁBOR – V sobotu 5. dubna ožilo Žižkovo náměstí v Táboře pestrými vůněmi, barevnými stánky a pohodovou atmosférou. Konal se tu již sedmý ročník Jarního Street Food Festivalu, který každoročně přitahuje stovky až tisíce návštěvníků, milovníků jídla i dobré nálady. Akce opět potvrdila svou popularitu a zábavný charakter. Lidé si přišli nejen pochutnat, ale i užít si jedinečnou atmosféru uprostřed historického centra města.
Street Food Festival se každoročně koná pod vedením organizátorů z City Event, kteří mají zkušenosti s pořádáním podobných akcí po celé České republice. Tento ročník navázal na úspěch minulých let a přinesl ještě větší rozmanitost. Ve stáncích se nabízely chutě z celého světa. Jamajské kuře, pečené přímo před očima návštěvníků, bylo jedním z hlavních lákadel, stejně jako balijské pokrmy, které okouzlily svou exotickou chutí a barevností. Zastavit se mohli zájemci i u stánků s asijskými nudlovými specialitami nebo mexickými nachos s různými přísadami. Tyto pokrmy, připravené podle tradičních receptů, nabízejí kombinace chutí, které jsou v české kuchyni nezvyklé.
Pro milovníky sladkostí bylo připraveno hned několik stánků se specialitami. Kromě oblíbených churros – tradičních španělských smažených dobrot, si návštěvníci mohli dopřát i rolovanou zmrzlinu připravenou přímo před jejich očima nebo čerstvě pečené donuty v desítkách různých příchutí. Mezi nimi nechyběla klasika jako čokoládová poleva, ale i zajímavé kombinace jako pistáciový old school nebo Bueno Aires, inspirovaný slavnou čokoládovou tyčinkou. Kdo hledal něco skutečně exotického, stánek s exotickým ovocem byl pravým rájem. Tam byly méně obvyklé druhy ovoce, jako je liči, dračí ovoce nebo baby banány. Odvážní mohli ochutnat durian v kelímku – ovoce, které je známé svou výraznou vůní. Přesto si našlo příznivce díky sladké a jemné chuti. „Byl to trochu šok, protože ten smrad je fakt silný, ale nakonec jsem zjistil, že chuť je opravdu skvělá, něco mezi banánem a mangem,“ dal se slyšet Filip Janovský.
Pestrá nabídka pochutin
Kromě jídla a nápojů s nabídkou domácí limonády, koktejlů a řemeslných piv, Street Food Festival přinesl i něco pro milovníky vína. Stánky s ovocnými víny z vinařství se těšily velkému zájmu. Vína byla jahodová, z černého rybízu a borůvky ocenili milovníci sladších nápojů. Milovní mciedoviny využili širokou nabídki tohoto lahodného nápoje, který i příjemně zahřeje. O hudební atmosféru se celodenně staral táborský Sklep Bar. Hudba, která zněla z reproduktorů, dodala celému festivalu živou a pozitivní energii, která vyzývala k tanci, ale zároveň udržovala uvolněnou a pohodovou náladu.
„Rozhodně vedla Jamajka. Kuchař byl vtipný, zpíval a tančil u plotny. Jeho – Jerk chicken! mi bude znít v uších ještě dlouho. Ochutnali jsme exotické ovoce, dokonce i durian, který překvapivě chutnal jako banán, ale zapáchal jako cibule. A ty vína! Jahodové, meruňkové a černý rybíz s borůvkou – sladké, jako když jíte samotné ovoce,“ sdělila své dojmy Henrieta Hejná. Festival nabídl pestrou škálu pokrmů, přesto někteří návštěvníci měli menší výhrady. „Velký počet stánků s hamburgery byl na tak malý prostor přehnaný. Kdyby místo toho byla v nabídce i tradiční slovenská nebo maďarská kuchyně, bylo by to více rozmanité. Ale i přesto jsem si na jídlech pochutnala,” řekla Hejná.
Na festivalu se sešlo opravdu velké množství lidí, přesto obsluha byla rychlá, fronty krátké.
Nikola Tvrdíková