Blog jihočeské kuchařky Karolíny: Z odpalovaného těsta není třeba mít strach. Vyzkoušejte můj dezert - Jižní Čechy Teď!
20. 5. 2018 10:33

Blog jihočeské kuchařky Karolíny: Z odpalovaného těsta není třeba mít strach. Vyzkoušejte můj dezert

Zobrazit galerii (2)
Blog jihočeské kuchařky Karolíny: Z odpalovaného těsta není třeba mít strach. Vyzkoušejte můj dezert
Sladké věnečky s ovocem, větrníky s karamelem nebo spousta dezertů z francouzské a italské kuchyně mají jedno společné – odpalované těsto. Dodnes se Francie a Itálie pře o původ odpalovaného těsta. Oba státy si ho přivlstňují a mají ho za svůj. Podle některých zdrojů sahá historie až hluboko do 16. století. Ať je to jak chce, křupavý a uvnitř dutý dezert milují všichni. Zdánlivě těžká příprava odpalovaného těsta je strašák mnoha kuchařek a kuchařů. Ukáži vám, že stačí dodržet pár následujících rad a dezert se povede a ještě vás překvapí svou jednoduchostí.

Blog jihočeské kuchařky Karolíny: Z odpalovaného těsta není třeba mít strach. Vyzkoušejte můj dezert - Jižní Čechy Teď!

 

Máslo je základ. Mnoho dnešních kuchařek si zaměňuje máslo za rostlinné tuky. Kvůli jeho vysoké ceně je to pochopitelné, ale u odpalovaného těsta by se to nemuselo vyplatit. Proto opravdu použijte klasické máslo. Nehledě na to, že rostlinný tuk se nikdy nevyrovná jeho chuti.

Při pečení myslete na to, že by teploty surovin neměly být rozdílné. Proto si z lednice vyndejte vajíčka a mléko cca půl hodiny předem aby dosáhly tzv. pokojové teploty. Ve spoustě receptů se udává, že se mouka má prosít. Snažte se to dodržovat. Těsto bude vzdušnější a nadýchanější.

Po „odpálení“ nechte těsto uplně vychladnout než začnete zašlehávat vajíčka. A vejce zašlehávejte poctivě jedno po druhém. Nejlépe to jde v kuchyňském robotu, ale stejně dobře to jde i ručním šlehačem.

Připravte si cukrářský sáček se zdobící špičkou a těsto do něj přendejte. Na plech vyložený pečícím papírem naneste požadované tvary. Jen pozor, těsto dejte hned péct. Pokud by vám zbylo těsto v sáčku, tak ho na další plech naneste zase těsně pře pečením. Tvary by se vám mohly rozjet. Nezapomínejte dodržovat rozestupy mezi jednotlivými věnečky, těsto trochu nabyde. Neotvírejte troubu v průběhu pečení. Tohle platí obecně u každého pečení.

A recept z odpalovaného těsta?  Já mám vyzkoušený tenhle:

Těsto na cca 20 menších věnečků:

125 ml mléka, 125 ml vody, 125 g másla, 125 g hladké mouky, 3 vajíčka, špetka soli

Krém:

1x šlehačka 33%, 1x mascarpone, 1x ztužovač šlehačky, 70 g cukru moučky, libovolné ovoce na naplnění

Do většího rendlíčku dám zahřívat mléko, vodu a máslo. Za stálého míchání počkám, až se rozpustí máslo a těsně před bodem varu směs osolím a přisypu prosátou mouku. V téhle chvíli musím opravdu poctivě míchat. Z počátku se vám to nebude zdát pěkné, ale nebojte, do dvou minutek se těsto přestane lepit a bude kompaktní a my můžeme odstavit ze sporáku. Směs si přendáme do větší misky a za občasného míchání necháme vychladnout. Poté postupně zašleháváme vejce pokojové teploty. Těsto přendáme do cukrářského sáčku a nanášíme na plech. Pečeme při 175 stupních Celsia asi 20 minut dozlatova. Záleží na velikosti. Do odpalovaného těsta nepícháme špejlí, jak jsme zvyklí z ostatního pečení, ale zkusíme jeden tvar zvednout a měl by být dozlatova i zespodu.

Věnečky rozkrajujte ještě vlažné, jdou tak rozkrojit lépe než úplně studené.

Plnit se dají čímkoliv – karamelovým krémem, šlehačkou, čokoládovým krémem. Osobně mám nejradši mascarpone krém. Vyšlehám šlehačku se ztužovačem a přidám mascarpone. Osladím a plním opět cukrářským sáčkem. Nakonec přidám ovoce a opatrně přiklopím horním dílem.

Teď už jen dobrou chuť

Karolína

Karolína Souhradová

Diskuse k článku

Pro přidávání a zobrazení komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.